Η Ε.Υ Μαίρη Λιάπη στην εκστρατεία για την ενημέρωση των Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών

Μέρος της προσπάθειας για την αύξηση των δοτών μυελού των οστών είναι η ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου, η οποία ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.
Οι μελλοντικοί Εθελοντές Δότες της Περιοχή του Μαλεβιζίου θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δείγματα σιέλου στα πλαίσια της 1ης Αιμοδοσίας Μαλεβιζίου που θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Φεβρουάριο στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, ενώ αυτό γίνεται και κάθε Πέμπτη στο ιατρείο της ΤΟΜΥ.
Η ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου – με τη στήριξη της 7ης ΥΠΕ, της Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ (ιδιαίτερα του κύριου Στέλιου Ψυχαράκη, Γενικού Ιατρού που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή και του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδα” του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη αποτελεί την πρώτη ΤΟΜΥ της Περιφέρειας Κρήτης που ως στόχο προαγωγής υγείας έχει βάλει την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και εγγραφή οφελούμενων της στην Τράπεζα Μυελού των Οστών.
Η Εγγραφή στην Τράπεζα Μυελού των Οστών μέσω της δειγματοληψίας σιέλου γίνεται:
κάθε Πέμπτη στην ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και ώρα 16:00-20:00,
στις κατά τόπους Αιμοδοσίες,
σε όλα τα Κινητά Κέντρα Αιμοδοσίας.
Επίσης κάθε Παρασκευή πρωί η κοινωνική λειτουργός Λυδία Πηρουνάκη και η επισκέπτρια υγείας Μαίρη Λιάπη βρίσκονται στα γραφεία της Κοινότητας Γαζίου και ενημερώνουν τους πολίτες για αυτή τη σημαντική δράση. «Στο χέρι μας είναι να κάνουμε παρελθόν τις νόσους που θεραπεύονται από μια απλή διαδικασία όπως αυτή της αιμοδοσίας. Ας αποτελέσει η Κρήτη την πρώτη περιοχή με την μεγαλύτερη κάλυψη Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών!», είπε στη “Φωνή του Μαλεβιζίου” η κυρία Φιλοθέη Τσαούση.
Επιπλέον, ο πληθυσμός της Κρήτης που θα έχει την “ευλογία” να βρεθεί συμβατός δότης δεν χρειάζεται να βρεθεί σε κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο π.χ. Αθήνα, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2019 η ομάδα της αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ άρχισε να λειτουργεί ως πιστοποιημένη δομή μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης
Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών. Ο εθελοντής δότης θα πρέπει:
Να είναι από 18 έως 45 ετών και υγιής,
Να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό,
Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).
Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας του δότη και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, αυτός καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά “θεραπεία σωτηρίας” για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών.
Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι η ύπαρξη κατάλληλου συμβατού δότη, δηλαδή ενός ατόμου με ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA), τα οποία αποτελούν την ιστική ταυτότητα του κάθε ατόμου.
Γιατί να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών?
Γιατί μπορεί να είσαι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.
Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό του περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης.
Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.
Για αυτό τον λόγο θα είναι ευχής έργον οι Κρήτες να δημιουργήσουν τη δική τους τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Facebook
Twitter
LinkedIn