10 Οκτωβρίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους και κοινότητες να πλησιάσουν το θέμα «Η ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» για τη βελτίωση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Ο καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία μας. Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων.

Η ύπαρξη μιας πάθησης ψυχικής υγείας δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί λόγο, για να στερηθεί ένα άτομο τα ανθρώπινα δικαιώματά του ή να αποκλειστεί από αποφάσεις σχετικά με τη δική του υγεία. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από την κοινωνική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή έχουν πρόσβαση μόνο σε φροντίδα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται με τους εταίρους του για να διασφαλίσει ότι η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται και ότι λαμβάνεται επείγουσα δράση ώστε όλοι να μπορούν να ασκήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2023. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει και υλοποιεί webinar σε συνεργασία με το Γραφείο Επισκεπτών Υγείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ΔΑΦΝΙ την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, στις 18:00-20:15 μμ.

Κατεβάστε την ανακοίνωση από εδώ: 4051-04-101-2023-10-Οκτωβρίου-2023-Παγκόσμια-Ημέρα-Ψυχικης-Υγείας

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Facebook
Twitter
LinkedIn