Πρόταση ΠΣΕΥ στο Υπουργείο Υγείας για την Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας

Ο εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκεπτών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4486/2017 ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017  έχει ορισθεί η 17η Σεπτέμβρη έκαστου έτους και αποτελεί μία ημέρα όπου αναγνωρίζεται το έργο του Επισκέπτη Υγείας στη Δημόσια Υγεία ενώ συγχρόνως τιμάται η αξία της πρόληψης, της Αγωγής και της Προαγωγής υγείας.

Για το έτος 2020 , δεδομένων των νέων υγειονομικών συνθηκών λόγω της εμφάνισης της λοίμωξης του covid 19, ο ΠΣΕΥ στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως χαράκτες πολιτικών υγείας στη χώρα μας, προσδιορίζει ως θεματική ενότητα της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας στις 17ης Σεπτεμβρίου 2020 την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και της υιοθέτησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης για τον SARSCOV-2.

Η Πανελλήνια Ημέρα Επισκέπτη Υγείας το έτος 2020 τυγχάνει να  εορτάζεται εν μέσω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών συνθηκών και υγειονομικών εξελίξεων που βιώνει ο πλανήτης. Συνεισφέροντας στη συλλογική εθνική προσπάθεια, η θεματική ενότητα που επιλέγει να προωθήσει ο ΠΣΕΥ σχετίζεται απόλυτα με το πολύτιμο έργο του Υπουργείου Υγείας εν καιρώ πανδημίας και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων που αποτελούν μέρος της επιδημιολογικής επιτήρησης που ασκούν οι Επισκέπτες Υγείας και απευθύνονται στην κοινότητα και στις υγειονομικές δομές..

Ο ΠΣΕΥ/Ν.Π.Δ.Δ. ως το αρμόδιο όργανο για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την υλοποίηση σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς και τη συλλογή στατιστικών και αξιολόγηση των δεδομένων της θεματικής ενότητας της Αγωγής Υγείας για την Ημέρα του Επισκέπτη Υγείας καταθέτει στο Υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα της επιλεγόμενης ενότητας εκάστου έτους.

Η νέα υγειονομική κρίση έθεσε τους Επισκέπτες Υγείας στη διάθεση των υπηρεσιών τους ως τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας της Δημόσιας Υγείας λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου, της εμπειρίας στην επιδημιολογική επιτήρηση και της τεχνογνωσίας διαχείρισης λοιμώξεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, συνέβαλλαν στην επιτυχία της επιδημιολογικής επιτήρησης και διαχείρισης της πρώτης φάσης ενισχύοντας το έργο της διεπιστημονικής ομάδας της εκάστοτε δομής υγείας.

Ως εκ τούτου η επιτυχής επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πρώτη φάση διαχείρισης της νόσου, μας προτρέπει να προβούμε σε συντονισμένο σχεδιασμό δράσεων/παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης μέσω βιωματικού τρόπου εκπαίδευσης που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της επιδημικής έξαρσης και ελέγχου του 2ου κύματος της πανδημίας στοχεύοντας να φέρουν εξίσου θετικά και επιτυχή αποτελέσματα στον έλεγχό της.

Η πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας  για τη φετινή Ημέρα του Επισκέπτη Υγείας

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο στα κοινωνικά δίκτυα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn