ΠΜΣ: Η Επιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της Υγείας

Στα πλαίσια της νέας αντίληψης για την Υγεία, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιείται ήδη από το 2008, ένα καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Μ.Π.Σ.) με τίτλο «Η Επιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της Υγείας». Στο πρόγραμμα διδάσκουν σημαντικές προσωπικότητες, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με μακροχρόνια εμπειρία και γνώση.

Σκοπός του Μ.Π.Σ. είναι η παροχή υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου μεταπτυχιακής ειδίκευσης στην επιστήμη του στρες. Ειδικότερα, σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο παραπάνω ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο, προσφέροντας βαθιά κατανόηση:
• της βασικής ιατροβιολογικής έρευνας του στρες
• της ψυχονευροενδικρονολογίας
• της διάγνωσης
• της μέτρησης
• και τελικώς του αποτελεσματικού ελέγχου του και της προαγωγής υγείας, τόσο σε μεμονωμένα άτομα, όσο και σε επιμέρους ομάδες του πληθυσμού.

Οι φοιτητές με το πέρας της παρακολούθησης, θα είναι σε θέση:
• να κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς σύνδεσης του στρες με την υγεία και την ασθένεια,
• να σχεδιάζουν,
• να εφαρμόζουν,
• και να αξιολογούν με αποτελεσματικότητα προγράμματα ελέγχου του στρες, με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας και την προαγωγή της υγείας.

Θα πρέπει να εκπαιδευτούν επιστήμονες υγείας οι οποίοι θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν στρατηγικές υγείας που εστιάζονται στην πρόληψη, στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και για αποτελεσματικότερη τροποποίηση της συμπεριφοράς. Έχει αποδειχθεί από εκτεταμένες έρευνες ότι οι στρατηγικές πρόληψης δημιουργούν υγιέστερους πολίτες και μειώνουν το κόστος υγείας 50-70%. Με τη σωστή διαχείριση του στρες δεν θα καταφέρουμε απλά να βελτιώσουμε τα επίπεδα υγείας του πληθυσμού, αλλά παράλληλα θα αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων μετατροπής της συμπεριφοράς μέσω της αξιοσημείωτης ενίσχυσης της συμμόρφωσης των ατόμων, καθώς όταν ο πληθυσμός έχει στρες τα προγράμματα τροποποίησης της συμπεριφοράς Αγωγής και Προαγωγής υγείας έχουν μικρή αποτελεσματικότητα.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά γιατί να παρακολουθήσετε ένα τέτοιο Μ.Π.Σ. αν είστε γιατρόςψυχολόγος, επισκέπτης υγείας, επαγγελματίας υγείας, κοινωνικός επιστημών, εκπαιδευτικός.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΜΣ

Δρ Χριστίνα Κανακά- Gantenbein

Διευθύντρια του ΠΜΣ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΜΣ και Καθηγητές του ΠΜΣ έως σήμερα

Δρ Γέωργιος Π. Χρούσος

τέως Διευθυντής του ΠΜΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Iατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Επίσης κατέχει την έδρα της UNESCO για την Εφηβική Ιατρική (Chair on Adolescent Health Care).

Δρ Δαρβίρη Χριστίνα

Καθηγήτρια Προαγωγής της Υγείας και Επιδημιολογίας
Επισκ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Facebook
Twitter
LinkedIn