Άμεση λύση στα προβλήματά τους που έχουν εξελιχθεί σε χρόνια όπως και η νόσος τους ζητούν από το Υπουργείο Υγείας οι ρευματοπαθείς.
Αυτά, σύμφωνα με την κα. Αθανασία Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι τα εξής:
- Σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, με ιδιώτες Ιατρούς της πρωτοβάθμιας (Ειδικούς Γενικής Ιατρικής, Παθολόγους και Παιδιάτρους).
- Θεσμοθέτηση υπηρεσιών Υγείας σε κάθε δήμο με πρόσληψη Επισκεπτών Υγείας, Κοινωνικών Λειτουργών, κλπ και ενσωμάτωση της υπηρεσίας
φροντίδας στο σπίτι. Η υπηρεσία Υγείας θα συνεργάζεται με τους οικογενειακούς Γιατρούς της κοινότητας. - Άμεση συμπλήρωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη, ώστε να είναι εύκολη η εύρεση και παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων.
- Οργάνωση των Κέντρων Υγείας, ώστε να αναβαθμιστούν και να δύνανται να πραγματοποιούν εγχύσεις βιολογικών παραγόντων, αλλά και να
αντιμετωπίζουν πρωτογενώς λοιμώξεις, όπως αυτή του COVID-19 (αεραγωγός, ενυδάτωση κλπ) - Διενέργεια εμβολιασμών με πρόγραμμα και πρωτόκολλο για όλο τον πληθυσμό, για τις υπάρχουσες παθήσεις που χρήζουν εμβολιασμού και
δημιουργία ανοσίας κοινότητας (ή αγέλης). - Πρόγραμμα και πρωτόκολλο εμβολιασμού ενηλίκων, με έμφαση στους χρονίως πάσχοντας κυρίως αυτούς με ανοσοκατασταλτική θεραπεία.
Κατά την ίδια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, ώστε η συνέχεια της πανδημίας τώρα αλλά και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον να βρει τους χρόνιους ασθενείς καλά οχυρωμένους σε ένα σύστημα υγείας που πραγματικά θα νοιάζεται για τις ευπαθείς ομάδες στην πράξη.
Οπως εξηγεί, ο ρευματοπαθής είναι, κατά κανόνα, ένας χρόνιος ασθενής με χρόνιο πόνο, δυσκολία στην κίνηση, πληθώρα συνοδών νοσημάτων, κάποια από τα οποία είναι σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή και τα οποία εμφανίζονται αιφνιδίως και επιδεινώνουν την ήδη άσχημη υγεία και ψυχική κατάσταση του πάσχοντα.
Ως εκ τούτου, τα καθημερινά προβλήματά του ρευματοπαθούς είναι ο πόνος, η καταβολή, οι διαταραχές διάθεσης, οι διαταραχές διατροφής, πιθανά παράλληλα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρική ή/και ηπατική δυσλειτουργία, ως φυσική εξέλιξη της νόσου ή απλώς ως εκδήλωση τοξικότητας από τις θεραπείες κ. ά.
Προβλήματα, που όμως εντάθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας με βασικότερο όλων την έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και εξηγεί η πρόεδρος του ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: “Όταν λέμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εννοούμε μια συνεχή και αδιάλειπτη, φροντίδα ιατρονοσηλευτικού τύπου, για το σύνολο του πληθυσμού. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Οικογενειακός Γιατρός και μαζί του ιδανικά υπάρχει και λειτουργεί η ομάδα ΠΦΥ. Μια ομάδα που περιλαμβάνει Επισκέπτη Υγείας, Κοινωνικό λειτουργό, Νοσηλευτή, Φυσικοθεραπευτή και άτομα που παρέχουν βοήθεια για την υποστήριξη του νοικοκυριού, στα πλαίσια της κοινότητας. Η ανάγκη της ΠΦΥ, είναι φυσικά αδήριτος για το γενικό πληθυσμό, αποκτά όμως μια τρομακτική σημασία, με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν, για τους χρονίως πάσχοντες πολίτες,” σημειώνει η κα. Α. Παππά.
Για χρόνια, μας αναφέρει η ίδια, οι χρόνιοι ασθενείς στη χώρα μας “βολεύονταν” με τον ειδικό γιατρό τους που τους παρέπεμπε σε άλλους ειδικούς όταν θεωρούσε ότι χρειάζεται. Το σύνολο της διαχείρισης λάμβανε χώρα σε ένα, συνήθως τριτοβάθμιο και σπανιότερα δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομεία).
Κατάσταση, που ανατράπηκε με την εμφάνιση της πανδημίας. Ειδικότερα, υπογραμμίζει, με την εμφάνιση της λοίμωξης COVID-19 και τον χαρακτηρισμό πληθώρας νοσοκομείων, ως κέντρα COVID, πολλές ομάδες χρονίως πασχόντων, αδυνατούσαν να προσέλθουν στο νοσοκομείο για την περιοδική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και λοιπής φροντίδας υγείας που απαιτείται.
Έτσι η αναστολή λήψης του βιολογικού παράγοντα, οδήγησε σε υποτροπή κάποιους ρευματοπαθείς, κυρίως στην περιφέρεια που η προσβασιμότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Την ίδια στιγμή, ασθενείς με επείγουσες καταστάσεις απέφευγαν να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με το φόβο μην κολλήσουν τον ιό και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έμειναν πίσω. Παράλληλα, προβλήματα υπήρξαν και στη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών όσον αφορούσε την κλινική τους εξέταση.
Στην αδυναμία πρόσβασης στα νοσοκομεία προστέθηκε και η αδυναμία παραλαβής των σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Θυμίζει ότι στις 18/3/2020 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την πιλοτική λειτουργία των προγραμματισμένων παραλαβών ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο όμως αφορούσε σε πρώτη φάση για σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς να αναφέρεται σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.
Επιλογή που θεωρείται άδικη και γνωστοποιήθηκε σχετικά στους αρμοδίους του Υπουργείου, χωρίς όμως απάντηση. Το μέτρο αυτό εξυπηρετεί ασθενείς μόνο από το κεντρικό φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, ενώ μέσα Ιουλίου ξεκίνησε το μέτρο να λειτουργεί και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Τούμπας αλλά και πάλι μόνο για θεραπείες της συγκεκριμένης πάθησης και εξαιρεί τους ρευματοπαθείς και πάλι.
Στις 27/3/2020 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την έναρξη της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το μέτρο και πάλι αφορούσε σε ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σ.Η.Π και δεν χρειάζονται ψυγείο. Για άλλη μία φορά οι ρευματοπαθείς έμειναν εκτός αυτού του μέτρου.
Ενόψει του ανοίγματος του σχολείου και υπό το φόβο του δεύτερου κύματος, σημειώνει η κα. Α. Παππά, η άμεση δόμηση της ΠΦΥ είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για τη χώρα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη, για τους χρονίως πασχόντων. Επιπρόσθετα, συμπληρώνει, η φροντίδα στο σπίτι ή στη γειτονιά και η αποφυγή μετακινήσεων, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και γενικώς η ορθή διαχείριση της νόσου και η μεγιστοποίηση της φροντίδας υγείας θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες, με ελάχιστο κόστος, ή ακόμα και με κέρδος για το σύστημα υγείας, τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ίδιο τον πολίτη.
www.iatronet.gr