Ιχνηλατώντας τον κορωνοϊό, προστατεύουν την υγεία όλων μας

Στα «άδυτα» της επιδημιολογικής διερεύνησης το «Ε». Ανοιχτές νύχτα και μέρα οι τηλεφωνικές γραμμές για τον εντοπισμό και την προστασία των στενών επαφών

 Πώς λειτουργεί η ιχνηλάτηση, ποιος είναι ο κρίσιμος χρόνος και ποια είναι τα «όπλα» της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ξάνθης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. Οι θέσεις εργασίας σε γραφεία που ενώνονται με εσωτερικές πόρτες στο κτήριο της ΠΕ Ξάνθης είναι κατειλημμένες. Τα χέρια με τα στυλό ανά χείρας σημειώνουν χωρίς διακοπή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν φωνές, ούτε ένταση, ούτε ταραχή. Χαμόγελα μόνο, που διαγράφονται στα μάτια πάνω από τη μάσκα, φευγαλέα και αμέσως επιστρέφουν στην προσοχή των σημειώσεων.

Από τις 14 Ιουνίου αυτή είναι καθημερινά η ατμόσφαιρα στο σταθμό επιδημιολογικής διερεύνησης της Δημόσιας Διεύθυνσης Υγείας, ή αλλιώς αυτό είναι το επιχειρησιακό κέντρο των ιχνηλατήσεων για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη.

Χτυπά δυνατά η καρδιά των ιχνηλατών της Ξάνθης

Οι ιχνηλάτες «πιάσαν δουλειά» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στον Εχίνο στην αρχή του καλοκαιριού και έκτοτε διερευνούν τις στενές επαφές κάθε κρούσματος που εντοπίζεται στην περιοχή μας, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς. Μέχρι τότε, την ιχνηλάτηση διενεργούσε μόνο η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που συνεχίζει και σήμερα.

«Η ταχύτητα είναι κλειδί για εμάς», μας εξηγεί η Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου επικεφαλής και «ψυχή» της ομάδας των ιχνηλατών της Ξάνθης, που εδώ και μήνες δουλεύουν μέρα και νύχτα, Σάββατα και Κυριακές, όταν απαιτείται, προκειμένου να μη χάνεται το «νήμα» της πιθανής διάδοσης του ιού. Η ίδια, ως επισκέπτρια υγείας μαζί με τις νοσηλεύτριες Βιβή Κοσμίδου, Χρύσα Δελημπέη και Έφη Νεραντζίδου αποτελούν τη φωνή στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου που θα δώσει οδηγίες, συμβουλές και κατευθύνσεις σε κάθε συνάνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τον ιό της πανδημίας.

«Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τον καθένα με τον οποίο συνομιλούμε. Να δώσουμε οδηγίες, να αποτελούμε έναν ανοιχτό δίαυλο για όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν λόγω του ιού. Δίνουμε συμβουλές για τη δοσολογία της χλωρίνης που απαιτείται στην απολύμανση μέχρι και κατευθύνσεις ανάλογα με το σημείο που πονάει ο κάθε ασθενής», περιγράφει η κα Χατζηπαναγιώτου, συμπληρώνοντας ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, με αυξημένη ψυχολογική φόρτιση, ωστόσο η βοήθεια που μπορούν να παρέχουν είναι πολύτιμη και για την ίδιες. «Νιώθω τυχερή για την ομάδα που έχουμε. Κανείς δεν παραπονιέται», σημειώνει η ίδια με βαθιά ικανοποίηση.

«Οι ευχές και οι ευχαριστίες που δεχόμαστε δεν ξεπληρώνονται… Είναι η δύναμη μας»

Όπως μας ενημερώνει η κ. Χατζηπαναγιώτου, «έχουμε άριστη συνεργασία με τις Κινητές Μονάδες Υγείας και την προϊσταμένη, τα Κέντρα Υγείας και με το Νοσοκομείο. Μας στέλνουν τα κρούσματα, όπως και ο ΕΟΔΥ, και ερχόμαστε σε επαφή προκειμένου να προβούμε στην διερεύνηση των στενών επαφών». Και τι είναι στενή επαφή, ρωτάμε. «Στενή επαφή είναι η επαφή, είτε σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό χώρο ανάλογα με την απόσταση, χωρίς προστασία για πάνω από 15 λεπτά. Στενές επαφές είναι τα μέλη της οικογένειας και οι συνάδελφοι όταν δεν λαμβάνουμε μέτρα προστασίας». Κάθε ιχνηλάτης έχει ένα ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσε η υπηρεσία με βάση τη βιβλιογραφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα κορωνοϊού καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, τη συμπτωματολογία, την τελευταία ημέρα που πήγαν στη δουλειά, άλλες δραστηριότητες, πιθανά ταξίδια, αν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον κ.ά. Από την πλευρά της υπηρεσίας αξιολογούνται οι στενές επαφές και αποστέλλονται στη συντονίστρια των ΚΟΜΥ για τεστ. «Λίγοι είναι αυτοί που αρνούνται να απαντήσουν. Οι περισσότεροι συνεργάζονται μαζί μας και δεχόμαστε καθημερινά ευχές και ευχαριστίες. «Αυτά είναι που δεν ξεπληρώνονται, αυτά είναι η δύναμή μας και έχουμε πεισμώσει!», λέει με νόημα η ίδια. «Πλέον παίρνουν και μόνοι τους τηλέφωνο όταν ενημερώνονται ότι είναι θετικοί», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι το ιατρικό απόρρητο τηρείται απαρέγκλιτα. «Άλλωστε, είμαστε όλοι επαγγελματίες υγείας και δεσμευόμαστε και από τη δεοντολογία», τονίζει.

Το ’τρικ’ των τεστ και η σημασία της τήρησης της καραντίνας

Η κ. Χατζηπαναγιώτου, εξηγώντας μας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει όποιος αποτελεί στενή επαφή, τονίζει ότι, «οι στενές επαφές πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Ακόμη και αν κάνει τεστ και βγει αρνητικό αυτό δεν είναι αρκετό γιατί μπορεί να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες». Δίνοντάς μας πληροφορίες για την καραντίνα σημείωσε ότι το θετικό κρούσμα πρέπει να παραμένει σε δωμάτιο με πολύ καλό αερισμό. Να εντατικοποιηθεί στο σπίτι η καθαριότητα και να φορούν όλοι μάσκα. Να απολυμαίνονται είδη που χρησιμοποιούν όλοι, όπως πόμολα, διακόπτες, τηλεκτροντρόλ κλπ. Να πλένονται ξεχωριστά τα ρούχα σε 60ο και άνω, ενώ να σαπουνίζονται πολύ καλά κουζινικά είδη ή να χρησιμοποιούνται μιας χρήσης. Η ίδια παραδέχεται ότι η καραντίνα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αφενός γιατί τίθενται ζητήματα στην εργασία και αφετέρου γιατί είναι δυσχερής η απομόνωση σε σπίτι που διαμένουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

«Είναι πράγματι δύσκολες καταστάσεις. Προέχει όμως η υγεία και με αυτά που βιώνουμε είναι ασύλληπτο κάποιος να λέει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Όλοι θέλουμε να περνάμε όμορφα, όμως αν μείνουμε πειθαρχημένοι όταν πρέπει θα καταφέρουμε να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τηρώντας όσο καλύτερα γίνεται τα μέτρα αυτοπεριορισμού, προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους και μαζί προστατεύουμε την κοινότητα. Έτσι, αναπτύσσουμε κοινωνική συνείδηση».

Κρίσιμος ο άμεσος εντοπισμός των κρουσμάτων στα σχολεία

Στην ταχύτητα εντοπισμού του κρούσματος και την εμπειρία των ιχνηλατήσεων αποδίδει τη μεγαλύτερη βαρύτητα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λάμπρος Τσούργιαννης
Ο γρήγορος εντοπισμός των κρουσμάτων και οι άμεσες ενέργειες είναι καίριο ζητούμενο και για την αποφυγή της διασποράς στα σχολεία. Αυτό μας εξηγεί από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Τσούργιαννης, τονίζοντας ότι η άψογη συνεργασία με τους διευθυντές εκπαίδευσης και τα σχολεία, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην Ξάνθη. «Σε αναστολή τίθενται τα τμήματα όπου εμφανίζεται θετικό κρούσμα. Ο εκπαιδευτικός μπαίνει σε καραντίνα αν το τελευταίο 48ωρο είχε τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες στο συγκεκριμένο τμήμα», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι παράλληλα γίνεται και η ιχνηλάτηση των υπόλοιπων επαφών του κρούσματος. Ο κ. Τσούργιαννης επισημαίνει τη μακρά εμπειρία στην ιχνηλάτηση που διαθέτει η υπηρεσία. «Η υπηρεσία διενεργεί ιχνηλατήσεις εδώ και χρόνια για άλλες επιδημίες, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ιλαρά κλπ. Λόγω της πανδημίας τώρα, αυτή η διαδικασία εντατικοποιήθηκε», αναφέρει.

Ο ρόλος της ευαισθητοποίησης των πολιτών και η λειτουργία των ελέγχων

Παράλληλα, ο κ. Τσούργιαννης αναδεικνύει τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ενημερώνει για τις δια ζώσης ενημερώσεις που έγιναν από τη Διεύθυνση στους νέους τις προηγούμενες ημέρες στην πλατεία Αντίκα και την «Παραλία». «Προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό ότι οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι έχουν κοινή ευθύνη, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, για να προστατευτούμε», υπογραμμίζει.

«Η συζήτηση από κοντά με τους νέους» έχει αποτέλεσμα συμφωνεί και ο αν. προϊστάμενος Νίκος Αποστολίδης, ενημερώνοντας παράλληλα και για την έναρξη των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων το επόμενο διάστημα. «Δίνουμε βαρύτητα στην τήρηση των μέτρων, για την ασφάλεια των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των πολιτών, με τους οποίους έρχονται σε επαφή, μέσω των υπηρεσιών delivery», αναφέρει.

Εστάλησαν για ανάλυση τα πρώτα δείγματα από τα λύματα

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία λήψης δειγμάτων από τα λύματα στην είσοδο του βιολογικού. Για έλεγχο εστάλησαν δύο δείγματα και αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία όλο το μήνα. Τα δείγματα αποστέλλονται για εργαστηριακή ανάπτυξη στο Δ.Π.Θ. Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε από το Παρίσι, με το σκεπτικό ότι ο ιός εντοπίζεται και στα κόπρανα και επομένως, μπορεί να μετρηθεί η περιεκτικότητα κι έτσι να εξαχθούν συμπεράσματα για το ιικό φορτίο την περιοχής.

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Facebook
Twitter
LinkedIn